Najnowsze wiadomości

<< >>

PSZCZELARZE ZAWODOWI W KATALOGU LOGOS TRAVEL 2017

W Katalogu z ofertami na 2017 rok  Biura Podróży  LOGOS TRAVEL     znalazło się na 31 stronie zdjęcie z uczestnikami wycieczki SPZ w 2015 roku.Zdjęcie to mile przypomina wspólnie spędzone tam chwile.  

ZAPOWIEDŹ WYCIECZKI ORGANIZOWANEJ PRZEZ SPZ W 2017 ROKU DO INDONEZJI

INDONEZJA – pasieki w Giritengah i w Malang Dżakarta – Yogyakarta – Borobodur – Surabaya – Bromo – Bali Na początku października 2017 roku planujemy organizację wycieczkI na trasie „Warszawa – Dubaj – Dżakarta – Yogyakarta – Borobodur – Surabaya – Bromo – Bali –Dubaj – Warszawa”. W ramach tej wycieczki organizowanej liniami AMIRATES mamy

ZAPROSZENIE NA WALNE ZGROMADZENIE SPRAWOZDAWCZE

Do wszystkich Członków Stowarzyszenia Pszczelarzy Zawodowych Zarząd Stowarzyszenia Pszczelarzy Zawodowych zwołuje Walne Zgromadzenie Sprawozdawcze Członków Stowarzyszenia Pszczelarzy Zawodowych na dzień 17 marca 2017 r. (piątek) o godz. 10,00 w Hotelu Solar Palace – Mrągowo  11-700 Mrągowo,  – Jaszczurcza Góra 22, 24 ,   tel. 89 7412484, fax. 89 7414913,  email:  rezerwacje@hotelsolar.com.pl  . Proponowany porządek obrad:  Otwarcie

RUSZA III EDYCJA OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU „PSZCZELARZ ROKU”

Stowarzyszenie Pszczelarzy Zawodowych wspiera i propaguje III Edycję Ogólnopolskiego Konkursu  „PSZCZELARZ ROKU” Organizatorem konkursu jest Fundacja Edukacji Ekonomicznej i Rozwoju Obszarów Wiejskich. e-mail: pszczelarzroku@feeirow.pl, http://www.feeirow.pl Poniżej treść regulaminu Ogólnopolskiego Konkursu „PSZCZELARZ ROKU” oraz ankieta zgłoszenia. Pszczelarz Roku III Ankieta zgłoszeniowa Pszczelarz Roku regulamin III edycji wrzesień 2016

PSZCZELARZE ZAWODOWI W KATALOGU LOGOS TRAVEL 2017

W Katalogu z ofertami na 2017 rok  Biura Podróży  LOGOS TRAVEL

 

Pszczelarze Zawodowi w Katalogu Logos Travel

 

znalazło się na 31 stronie zdjęcie z uczestnikami wycieczki SPZ w 2015 roku.Zawodowi w Pekinie 2015 rokZdjęcie to mile przypomina wspólnie spędzone tam chwile.  

ZAPOWIEDŹ WYCIECZKI ORGANIZOWANEJ PRZEZ SPZ W 2017 ROKU DO INDONEZJI

INDONEZJA – pasieki w Giritengah i w Malang

Dżakarta – Yogyakarta – Borobodur – Surabaya – Bromo – Bali

Na początku października 2017 roku planujemy organizację wycieczkI na trasie „Warszawa – Dubaj – Dżakarta – Yogyakarta – Borobodur – Surabaya – Bromo – Bali –Dubaj – Warszawa”.

W ramach tej wycieczki organizowanej liniami AMIRATES mamy zwiedzić m.in. pasieki w Giritengah i w Malang.

Poniżej zamieszczamy wstępną propozycję programu

Dzień 1 – 01.10.17.

Zbiórka na lotnisku Okęcie o godz. 13:00. Wylot do Dubaju o godz. 15:00. Przylot do Dubaju o godz. 22:45. Przerwa tranzytowa.

 Dzień 2 – 02.10.17. Wylot z Dubaju do Dzakarty o godz. 4:10. Przylot do Dżakarty w Indonezji o godz. 15:40.

Transfer z międzynarodowego portu lotniczego Soekarno Hatta do hotelu, odpoczynek po podróży.  Powitanie i obiad w restauracji serwującej lokalną indonezyjską kuchnię. Nocleg w Grand Tjokro Jakarta (4*).

 Dzień 3 – 03.10.17. Dżakarta (zwiedzanie) – Yogyakarta

Zwiedzanie stolicy – Muzeum Narodowe, największy meczet w Azji południowo-wschodniej, katedra katolicka. W drodze do placu Fatahilla będzie okazja zobaczyć pomnik niepodległości, słynny Monas. Na starówce wizyta w muzeum Starej Jakarty, Muzeum Marionetek. Wizyta w starym porcie Sunda Kelapa. Czas na lunch w Cafe Batavia, jednym z najstarszych budynków w Centralnej Dżakarcie, dla koneserów będzie okazja wypróbowania najdroższej kawy na świecie. Po południu transfer na lotnisko i wylot do Yogyakarta. Obiad w Restauracji Sekar Kedaron, możliwość spróbowania autentycznego posiłku w królewskim stylu. Nocleg w Crystal Lotus Hotel Yogyakarta (4*).

 Dzień 4 – 04.10.17. Borobodur

Po śniadaniu przejazd do Borobudur  to jedna z największych buddyjskich świątyń na świecie, która powstała w IX wieku i została wpisana na listę UNESCO. Czas na lunch w lokalnej restauracji. Przejażdżka dorożką w wiosce Candijero. Obiad w restauracji z indonezyjską kuchnią – Stupa Restaurant by Plataran Borobudur. Powrót do hotelu. Nocleg.

 Dzień 5 – 05.10.17. Zwiedzanie i wizyta na farmie pszczół

Po śniadaniu zwiedzanie pałacu sułtana z dynastii Hamenkubono – Keraton, łaźnie królewskie Taman Sari. Czas na lunch w tradycyjnej restauracji z indonezyjską kuchnią Bale Raos Restaurant.

Wizyta w pasiece w wiosce Giritengah. Możliwość zapoznania się z procesem wyrobu miodu z charakterystyczną goryczką w smaku. Miód wyrabiany przez lokalną ludność nazywaną Rondo Noleh Honey. Obiad w restauracji serwującej szeroki wybór potraw, których głównym składnikiem są świeże grzyby. Powrót do hotelu na nocleg.

 Dzień 6 – 06.10.17. Przejazd do Surabaya – farma pszczół w Malang

Przejazd becak (tradycyjną rikszą) na stację kolejową. Dalej przejazd ok. 5 godzin pociągiem do Surabaya. Możliwość podglądania z okien pociągu zielonej, indonezyjskiej prowincji. Następnie kontynuacja podróży autobusem do Agrowisata Petik Madu Rimba Raya Malang – dużej farmy pszczół we wschodniej Jawie  - australijskie pszczoły Apis Melifira, lokalne Acerana i małe pszczoły Trigond. Na farmie tej produkuje się miód, pyłek pszczeli oraz propolis.

Obiad w lokalnej restauracji w Malang. Nocleg w hotelu 4* (Santika Hotel lub Atria Hotel Malang).

 Dzień 7 – 07.10.17. Bromo – Bali

Pobudka bardzo wcześnie o 1.00 – przejazd i podejście na punkt widokowy Penanjakan hill, z którego można będzie podziwiać zapierający dech w piersiach wschód słońca. Następnie przejazd pod aktywny wulkan Bromo we wschodniej Jawie. Później śniadanie i odpoczynek – w drodze do Surabaya czas na lunch w lokalnej restauracji. Po południu wylot do Denpasar na Bali. Przylot na Bali. Przejazd do hotelu. Możliwość skosztowania ryby i owoców morza w bardzo słynnej restauracji  Jimbaran Beach z widokiem na zachodzące słońce. Nocleg Kuta Area (4*).

 Dzień 8 – 08.10.17. Wolny dzień

Śniadanie w hotelu. Dzień wolny. Od rana czas na delektowanie się urokami tropikalnej wyspy lub też wycieczki fakultatywne. Nocleg.

 Dzień 9 – 09.10.17. Bali

Wyprawa do świątyni hinduistycznej Besakih Temple. Czas na lunch w lokalnej restauracji w Kintamani. Podróż do Basanta Agro Culture – wędrówka po uprawach kaw z możliwością degustacji. Przejazd do pięknego parku z hinduistycznymi świątyniami Monkey Forest Ubud. Kolacja w restauracji Bebek Tepi Sawah. Okazja do cieszenia się pysznym posiłkiem z widokiem na pola ryżowe, z szumem liści palmy kokosowej i śpiewającymi ptakami w tle. Powrót do hotelu. Nocleg.

Dzień 10 – 10.10.17. Wolny dzień

Śniadanie w hotelu. czas na delektowanie się urokami tropikalnej wyspy lub też wycieczki fakultatywne. Nocleg.

Dzień 11 – 11.10.17. Powrót

Ostatni dzień w Indonezji. Transfer na lotnisko.

 Dzień 12.

Wylot z Denpasar do Dubaju o godz. 00:05. Przylot do Dubaju o godz.  5:00 rano. Przerwa tranzytowa. Wylot z Dubaju do Warszawy o godz. 8:05. Przylot do Warszawy o godz. 12:10. Zakończenie wyprawy.

 CENA od 1 os.:  8.000 PLN

 

CENA ZAWIERA:

  • przelot na trasie Warszawa-Jakarta i Denpasar-Warszawa liniami Emirates
  • przeloty wewnętrzne zgodnie z programem
  • zakwaterowanie w hotelach 4*, pokoje dwuosobowe
  • dwa posiłki dziennie: śniadania i kolacje (poza dniami wolnymi na Bali – śniadania)
  • opieka polskojęzycznego pilota na całej trasie
  • angielskojęzyczni przewodnicy lokalni
  • przejazd pociągiem z Yogyakarty do Surabaya
  • transfer jeepami z napędem 4×4 koła podczas wycieczki na wulkan Bromo
  • bilety wstępu do zwiedzanych atrakcji
  • ubezpieczenie TU Europa (KL 30 000 EUR, NNW 3 000 EUR) 

    CENA NIE ZAWIERA:

  • napiwki: 50 USD
  • dopłata do hotelu na Bali w Sanur ok. 100 USD (opcja do hotelu w Kucie) 

    Uwaga: wyjazd planowany jest dla grupy 30-35 uczestników

ZAPROSZENIE NA WALNE ZGROMADZENIE SPRAWOZDAWCZE

Do wszystkich Członków Stowarzyszenia Pszczelarzy Zawodowych

Zarząd Stowarzyszenia Pszczelarzy Zawodowych zwołuje Walne Zgromadzenie Sprawozdawcze Członków Stowarzyszenia Pszczelarzy Zawodowych

na dzień 17 marca 2017 r. (piątek) o godz. 10,00

w Hotelu Solar Palace – Mrągowo 

11-700 Mrągowo,  – Jaszczurcza Góra 22, 24 ,   tel. 89 7412484, fax. 89 7414913,  email:  rezerwacje@hotelsolar.com.pl  .

Proponowany porządek obrad:

  1.  Otwarcie Walnego Zebrania ( Prezes SPZ Piotr Mrówka)
  2.  Stwierdzenie prawidłowości Walnego Zebrania
  3.  Wybranie Przewodniczącego obrad w głosowaniu jawnym
  4.  Przyjęcie porządku obrad
  5.  Wybór Komisji uchwał i wniosków ( 2 osoby)
  6.  Wybór Komisji mandatowo – skrutacyjnej ( 2 osoby)
  7.  Wybór protokolanta
  8.  Sprawozdanie z działalności Zarządu SPZ za okres 11 III 2016 r. do 17 III 2017r.  (sprawozdanie wygłosi Prezes Piotr Mrówka)
  9.  Sprawozdanie finansowe Zarządu SPZ za rok 2016       (sprawozdanie wygłosi skarbnik Piotr Tkaczu)
  10.  Sprawozdanie Komisji Rewizyjnej
  11.  Dyskusja nad złożonymi sprawozdaniami
  12.  Podjęcie uchwały w sprawie przyjęcia sprawozdania finansowego Zarządu SPZ za rok 2016
  13.  Podjęcie uchwały w sprawie przyjęcia bilansu oraz rachunku zysków i start za 2016 rok
  14.  Udzielenie absolutorium Zarządowi Stowarzyszenia za 2016 rok
  15.  Przyjęcie preliminarza budżetowego oraz planu pracy na 2017 rok
  16.  Podjęcie uchwały w sprawie upoważnień i pełnomocnictw dla Zarządu SPZ
  17.  Inne sprawy organizacyjne
  18.  Wolne głosy
  19.  Zakończenie
Uwaga: 
W przypadku braku kworum niezbędnego do podejmowania wiążących Stowarzyszenie Pszczelarzy Zawodowych uchwał w pierwszym terminie ( Statut SPZ, §19 ), jako drugi termin Walnego Zgromadzenia ustalamy na 17 marca 2017 r. o godz. 11,00
w Hotelu Solar Palace –  11-700 Mrągowo, Jaszczurcza Góra 22/24

 

RUSZA III EDYCJA OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU „PSZCZELARZ ROKU”

Stowarzyszenie Pszczelarzy Zawodowych wspiera i propaguje III Edycję Ogólnopolskiego Konkursu  „PSZCZELARZ ROKU”

Organizatorem konkursu jest Fundacja Edukacji Ekonomicznej i Rozwoju Obszarów Wiejskich.

e-mail: pszczelarzroku@feeirow.pl, http://www.feeirow.pl

Poniżej treść regulaminu Ogólnopolskiego Konkursu „PSZCZELARZ ROKU”

oraz ankieta zgłoszenia.

Pszczelarz Roku III Ankieta zgłoszeniowa

Pszczelarz Roku regulamin III edycji wrzesień 2016

PERŁY BAŁTYKU + St. Petrersburg – wycieczka Stowarzyszenia Pszczelarzy Zawodowych 22.09.2016-01.10.2016

PERŁY BAŁTYKU

+St. PETERSBURG bez wizy

22.09-01.10.2016 /10 dni/

PROGRAM   RAMOWY WYCIECZKI

STOWARZYSZENIA PSZCZELARZY ZAWODOWYCH

 

15:30 ZBIORKA UCZESTNIKÓW PRZY HOTELU DEDAL Malbork

Adres: Generała de Gaulle’a 5, 82-200 Malbork

Telefon: 55 272 31 37 ,  http://www.hotelewam.pl/620-malbork_hotel_dedal.html

 

22.09.16 czwartek dzień 1

16:00 – 16:15 wyjazd  w kierunku GDYNI

18:00  planowany przyjazd na terminal STENA LINE – GDYNIA

18:30  Odprawa na terminalu uczestników wyjazdu.

Zaokrętowanie na promie w kabinachPERŁY BAŁTYKU 2016 program ramowyPERŁY BAŁTYKU 2016 program ramowy

20:30  wypłynięcie PROMU STENA LINE na trasie GDYNIA – KARSKRONA,

Plan – Kabiny 2 os. wewnętrzne bez okien

 

23.09.16 piątek dzień 2PERŁY BAŁTYKU 2016 program ramowyPERŁY BAŁTYKU 2016 program ramowy

06:00-07:45  Śniadanie na promie STENA SPIRYT -restauracja na promie

08:00  Zejście na ląd

Przejazd autokarem do miejsca spotkania -GOSPODARSTWA SZCZELARSKIEGO PARTNERÓW  Stowarzyszenia Pszczelarzy Zawodowych  W SZWECJI

Pierwsza PASIEKA

Björnlunda Honey
Dan Levin
Hagvägen 4
646 50 Björnlunda
tel 0158-20165 ,  mobile 070 372 70 82
info@bjornlundahonung.se   www.bjornlundahonung.se

 

Obiadokolacja

Przejazd na nocleg w okolicach SZTOKHOLMU

Nocleg w hotelu okolice SZTOKHOLMU

ARENASALINGEN 7    121 26 STOCKHOLM TEL. +46 8 686 63 20

QUALITY HOTEL GLOB

 

24.09.16 sobota dzień 3

Śniadanie w hotelu

Przejazd  autokarem do SZTOKHOLMU – zwiedzanie miasta Zamek Królewski – punkt widokowy, Stare Miasto, Ratusz, Statek Vasa spacer po mieście,

Możliwość odwiedzenia PASIEKI(propozycja SPZ) LINK

Freddy Duwe, Honung Från Södertörn

Malmtorpsvägen 19, 147 71 Grödinge

Tel 070-510 70 54, info@freddyduwe.com ,  www.freddyduwe.com

 

Przejazd na terminal promowy

15:45  odprawa promowa

16:45  Wypłynięcie z SZTOKHOLMU /TRASA SZTOKHOLM- HELSINKI

KABINY B-2 >2 OSOBOWE – rozlokowanie w kabinach, rejs

18.30  Kolacja

20.00- 0.00  wieczór rozrywki na promie

 

25.09.2016 NIEDZIELA dzień 4

8:00  Śniadanie na promie

10:10  Zejście na ląd w HELSINKACH odprawa paszportowa

Spotkanie z lokalnym przewodnikiem -krótkie zwiedzanie HELSINEK i czas wolny

16:00 Odprawa paszportowa

17.30 Wejście na prom, rozlokowanie w kabinach,

/TRASA HELSINKI – ST.PETERSBURG / kabiny B-2 wewnętrzne bez okna

18.30 – 20.00  Kolacja

Wieczór rozrywki

 

UWAGA – KIEROWCY AUTOKARÓW POZOSTAJĄ W HELSINKACH

na terenie Rosji grupę obsługują autokary Rosyjskie

 

26.09.16  poniedziałek - program w ST.PETERSBURG   -dzień 5

7 – 9.00  Śniadanie na promie

9.30     Zejście na ląd g., odprawa paszportowa

Spotkanie z lokalnym przewodnikiem St. Petersburg przejazd autokarami rosyjskimi do Carskiego Siola – letniej rezydencji władców rosyjskich: zwiedzanie Pałacu Katarzyny ze słynna bursztynowa komnatą i sala tronowa, przejazd do Peterhoffu – rezydencji cara Piotra i zwiedzanie kompleksu pałacowo-parkowego –park dolny,

Powrót do Petersburga

Przejazd do hotelu- Obiadokolacja  Planowany nocleg HOTEL BALTIJA

BALTIYA Hotel 5/1 Smolyachkova str., Saint-Petersburg

Russia, 194044   , Phone.: +7 812 292 04 40, Fax: + 7 812 292 04 42

www.baltiyahotel.ru

 

27.09.16 wtorek program w ST.PETERSBURG  -  dzień 6

9.00   Śniadanie, spotkanie z przewodnikiem

Przejazd do miasta i dalsze zwiedzanie: plac Senacki – pomnik Piotra I: Miedziany Jeździec, Twierdza Pietropawlowska z katedra św.Piotra I Pawła, Sobór św. Izaaka, Newski Prospekt, sobory św. Mikołaja, Zmartwychwstania Pańskiego, katedra Kazanska ( zewnątrz), czas wolny,

Kolacja folklorystyczna, powrót do hotelu w St. Petersburgu

 

28.09.16 środa program w ST.PETERSBURG  -  dzień 7

Śniadanie, Spotkanie z przewodnikiem, przejazd do miasta – pole Marsowe, Smolny, wnętrza pałacu Zimowego i Ermitaż, cypel wyspy Wasilewskiej, nabrzeże Uniwersyteckie  i Pałacowe

Przejazd do terminalu, odprawa paszportowa,

Rejs promem na trasie ST. Petersburg – Helsinki

Kolacja na statku, wieczór rozrywki,

 

29.09.16 czwartek  dzień 8

6 – 7.30  Śniadanie g., 

8.00  Cumowanie w Helsinkach g.

Zwiedzanie pasieki:  PARADISE HONEY LTD.

Tel. +358 19 645 785,  Fax. +385 19 645 885

Hunajatie 19,  06530 Kerkkoowww.paradisehoney.fi

 

Rejs na trasie HELSINKI – TALLIN

11.30 -14:00 Przepłynięcie promem na trasie Helsinki – Tallin

Krótki pobyt w Tallinnie –

15:30   wyjazd w kierunku Łotwy

Obiadokolacja i nocleg w okolicach CESIS (Łotwa)

Hotel Cēsis hotel 3-gwiazdkowy

Vienības Laukums 1, Cēsis, LV-4101, Łotwa

http://www.hotelkolonna.com/mobile/hotel-cesis/

 

30.09.16 piątek  dzień 9

Po śniadaniu-  przejazd do Rygi , zwiedzanie z przewodnikiem miasta , Stare Miasto, Doma Bagnica. Szwedzka Brama, Dzielnica w stylu Jugend,  Housse of Blackheads, gotycka kamienica x IV w ze wspaniałymi ornamentami, czas wolny,

Wyjazd w kierunku  WILNA

Przyjazd do WILNA  Obiadokolacja (późna) i nocleg w Wilnie lub okolicy

ECOTEL ul. Slucko 8, LT-09312 Wilno, Litwa

Phone: +370 5 2102700http://www.ecotel.lt/

 

01.10.2016 sobota  dzień 10

7:00   Śniadanie,

8-10   krótkie zwiedzanie WILNA Z PRZEWODNIKIEM

Ulica Zamkowa, zakątek gotycki, Muzeum Mickiewicza, cmentarz na Rossie.

Uniwersytet, Ostra Brama, Trzech Krzyży (panorama miasta),

10-15   Przejazd na spotkanie z BRANŻOWE Z PSZCZELARZAMI Z OKOLIC WILNA

15:30   wyjazd w kierunku granicy RP

Po drodze krótki postój na posiłek w okolicach SEJN

23:30  Planowany czas przyjazdu do Malborka około godziny

Nocleg w Malborku

 

program do pobrania

PERŁY BAŁTYKU 2016 program DOC

PERŁY BAŁTYKU 2016 program PDF