Życie Miodem Słodzone

Życie miodem słodzone”

Ogólnopolska kampania promocji miodu

i produktów pszczelich – podsumowanie działań.

 

Już minął rok jak Stowarzyszenie Pszczelarzy Zawodowych realizuje program promocji miodu i produktów pszczelich. Ponieważ jakoStowarzyszenie odpowiadamy za realizację tego programu spotykamy się niejednokrotnie z zapytaniami kiedy znowuż będzie emitowana reklama telewizyjna dlatego chcielibyśmy Państwu przybliżyć szereg informacji o działaniach jakie do chwili obecnej zostały zrealizowane i jakie jeszcze będziemy realizować. Rozumiem, że być może jako pszczelarze chcielibyśmy naszą reklamę widywać na ekranach telewizorów bardzo często jednak po prostu na to nas nie stać i dlatego musimy budować inne drogi dotarcia do konsumenta wykorzystując do tego niejednokrotnie niekonwencjonalne rozwiązania pijarowe w tym zakresie. Chcielibyśmy także wyjaśnić, że naczelnym celem tej kampanii nie jest by dotarła ona do pszczelarzy ponieważ to nie oni są nabywcami miodu i nie oni decydują o jego konsumpcji. Dlatego o ile chcecie Państwo cokolwiek dowiedzieć się na temat kampanii czy miodu to wystarczy byście Państwo kupili jakąkolwiek z gazet przeznaczonych dla kobiet a zapewniamy, że w każdej z nich znajdziecie jakiś artykuł w którym pisze się o miodzie. Poprzez nasze działania miód stał się modny i dlatego często się o nim pisze. W wielu reklamach telewizyjnych bywa także używany do podniesienia wartości oferowanego produktu stąd pokazuje się go niejednokrotnie na pierwszym planie.

Proszę się zastanowić czy z taką sytuacją mieliśmy do czynienia chociażby rok temu?

Czy w związku z tym w chwili obecnej miód sprzedaje się lepiej?

zycie-miodem-slodzone-podsumowanie-pierwszego-roku1.pdf

Czy można go aktualnie sprzedać drożej?

Jeżeli dojdziecie Państwo do wniosku, że w chwili obecnej sytuacja na rynku miodu jest dla pszczelarzy korzystniejsza to zapewne ta kampania ma w tym swój poważny udział poprzez działania o których piszemy poniżej.

Geneza projektu

  • Produkcja miodu w Polsce – ok. 14 tys. ton rocznie
  • Spożycie – 0,35 kg na osobę
  • Wysoka sezonowość konsumpcji przypadająca na okres jesienno – zimowy
  • W porównaniu do krajów UE, produkcja i konsumpcja miodu w Polsce jest 10 razy niższa

Kampania promocji miodu realizowana jest w ramach mechanizmu Wsparcia działań promocyjnych i informacyjnych na rynkach wybranych produktów rolnych Unii Europejskiej (WPR

 

Założenia dotyczące finansowania kampanii

  • Stowarzyszenie Pszczelarzy Zawodowych – 20%
  • Unia Europejska – 50%
  • Rzeczpospolita Polska – 30%
  • Całkowity budżet programu netto – 649 921 Euro

 

Współudział w współfinansowaniu kampanii do chwili obecnej (w tyś. zł)

Członkowie Konsorcjum Kredyt bankowy SPZ Środki własne SPZ Członkowie SPZ Związki pszczelarzy i firmy Pszczelarze indywidualni niezrzeszeni w SPZ

Założenia kampanii

  • Ogólnopolski program promocji miodu i produktów pszczelich
  • Działania skierowane do konsumentów, jak i innych uczestników rynku miodu
  • Czas trwania kampanii – projekt rozpoczął się 8 października 2007, a zakończy 7 października 2009 roku.

Cele kampanii

  • Upowszechnienie spożycia miodu w Polsce
    • przełamanie sezonowości w sprzedaży i konsumpcji
    • wprowadzenie miodu do codziennej diety Polaków
    • Budowanie świadomości konsumenta na temat znaczenia miodu w racjonalnej diecie oraz różnorodności jego zastosowań
    • wartości smakowych i odżywczych miodu
    • odmian miodu i ich walorów

Przekaz kampanii

Poznaj się na naturalnym miodzie prosto od naszych pszczół i codziennie

osładzaj nim życie

Działania realizowane w poszczególnych kwartałach

 

I kwartał 1 roku (IV kwartał 2007)

Zrealizowane działania

  • Kreacja i produkcja spotu reklamowego TV
  • Kreacja i produkcja reklamy prasowej (2 warianty)
  • Kreacja i produkcja kampanii banerowej do internetu
  • Kreacja i produkcja serwisu www.zyciemiodemslodzone.info
    • Przygotowanie formy graficznej strony i podstron
    • Przygotowanie tekstów na stronę
    • Programowanie flash i html, CMS
    • Zakup domeny i serwera (hosting)
  • Przygotowanie materiałów na konferencję (press-kity):
    • Przygotowanie i druk teczek prasowych oraz wzorca informacji prasowej

 

Spot telewizyjny

  • Spot „Pszczeli jak złoto”, długość 30” i 15”

Reklama w prasie – magazyny kulinarne

Reklama w Internecie

Platforma www.zyciemiodemslodzone.info

II kwartał 1 roku (I kwartał 2008)

 

Zrealizowane działania

  • Organizacja konferencji prasowej inaugurującej start kampanii – relacje z mediami po konferencji (uruchomienie biura prasowego kampanii)
  • Kampania promocyjna w mediach:
    • telewizja – stacje ogólnopolskie, regionalne, kanały tematyczne
    • prasa – magazyny poradnikowe dla kobiet
    • internet
  • Przygotowanie i produkcja plakatów B2 do dystrybucji w sklepach
  • Wsparcie kampanii promocyjnej w mediach poprzez działania PR w obszarach tematycznych: kulinaria, dieta, pielęgnacja urody (2 informacje prasowe)
  • Podjęcie starań o uzyskanie pozytywnej opinii GIS na temat przekazów zbudowanych na zdrowotnych właściwościach miodu

 

Konferencja prasowa

  • Termin konferencji: 6.02.2008 godz. 11:00
  • Miejsce konferencji: Qchnia Artystyczna, Zamek Ujazdowski, Warszawa
  • Liczba osób obecnych na konferencji: ok. 100
  • Prelegenci:
    • Marian Zalewski – Podsekretarza Stanu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
    • Piotr Kondraciuk – Dyrektor Biura Promocji i Pomocy Żywnościowej Agencji Rynku Rolnego,
    • Sławomir Bakier były prezes SPZ,
    • Zbigniew Pęcak – prezes SPZ,
    • Piotr Mrówka – wiceprezes SPZ,

Materiały konferencyjne

  • Informacja prasowa w teczce
  • Płyta CD z prezentacją kampanii, spotem TV i innymi materiałami reklamowymi, informacją prasową, zdjęciami z planu, zdjęciami miodowymi
  • Miodowe kosze dla dziennikarzy – zawierające różne gatunki miodu oraz inne produkty pszczele

 

Informacja prasowa

Prezentacja PowerPoint

Miodowe kosze dla dziennikarzy

Konferencja prasowa

Część oficjalna

Część nieoficjalna

  • Na konferencji obecni byli przedstawiciele 37 redakcji
Rodzaj prasy Liczba przedstawicieli

 

Działania po konferencji

  • Informacja prasowa została wysłana do listy 406 dziennikarzy reprezentujących 371 redakcji:
    • media branżowe
    • prasę kobiecą (poradnikowa, urodowa)
    • prasę kulinarną
    • dzienniki ogólnopolskie i regionalne
    • ogólnopolskie stacje radiowe
    • stacje telewizyjne (w tym telewizje śniadaniowe)
    • portale internetowe (ogólne, agro, kulinarne, kobiece)
    • media marketingowe
  • Po dystrybucji materiałów wykonany został telefoniczny follow-up

 

Lista mediów do komunikacji

Media Regionalne

Publikacje

  • Od dnia konferencji do dnia 28 lutego 2008 roku – czyli w ciągu tylko niecałego miesiaca ukazały się 152 publikacje i emisje na temat kampanii „Życie miodem słodzone” będące działaniami ściśle związanymi z kampanią lub nią inspirowanymi (wg monitoringu mediów IMM):

– 100 publikacji w prasie
– 14 emisji w telewizji

– 32 publikacji w Internecie
– 6 emisji w radiu

  • Ponadto, w tym sam czasie media pisały o różnym wykorzystaniu miodu w ponad 700 publikacjach:

– 349 publikacji w prasie

– 49 publikacji w Internecie

– 22 emisje w telewizji

– 6 emisji w radiu

 

Ciekawsze publikacje

  • O kampanii „Życie miodem słodzone” informowały między innymi: Wiadomości TVP 1 (główne wydanie o 19.30), TV Biznes, Rzeczpospolita, Gazeta Wyborcza, Wirtualna Polska, Dziennik Polska, PAP
  • Miód zagościł w programie „Kawa czy herbata” (kampania oraz gotowanie na ekranie)
  • W jednym z odcinków „Dzień Dobry TVN” gotowano potrawy z miodem pod hasłem „Kuchnia miodem słodzona”
  • 8 marca cały program „Ewa gotuje” na Polsacie został poświęcony potrawom z miodem (program Ewy Wachowicz)

Wykaz publikacji – telewizja

Wykaz publikacji – prasa

Wykaz publikacji – Internet

Wykaz publikacji – radio

Kampania reklamowa w TV i prasie

Kampania w Internecie (3 – 31.03.2008)

Postbuy kampanii w Internecie

Plakaty B2 do sklepów

Komunikacja z mediami po konferencji

  • Wykorzystanie okresu przedświątecznego do komunikowania walorów smakowych miodu
    • Przepisy kulinarne na Święta Wielkanocne
  • Wykorzystanie okresu wiosennego do komunikowania walorów miodu, jako produktu do pielęgnacji skóry
    • Domowe przepisy na preparaty do pielęgnacji
  • Dystrybucja „miodowych koszy” wraz z materiałem prasowym i przepisami do imiennej listy dziennikarzy

 

Informacja prasowa do mediów kulinarnych

Informacja prasowa do mediów urodowych

Starania o pozyskanie pozytywnej opinii GIS dla przekazów opartych na zdrowotnych właściwościach miodu

  • Opinia naukowa dotycząca pozytywnego wpływu miodu naturalnego na zdrowie człowieka” – dr hab. Bogdan Kędzia (Instytut Roślin i Przetworów Zielarskich)
    • Opinia została zaakceptowana przez GIS
    • Pismem z dnia 14 lutego GIS zakwestionował tezy i komunikaty napisane na podstawie opinii, jako zbyt szczegółowe i niezrozumiałe dla zwykłego odbiorcy
    • GIS pismem z dnia 27 lutego ponownie odrzucił poprawione komunikaty z uzasadnieniem, iż nie można przypisywać właściwości zapobiegania chorobom lub ich leczenia albo odwoływać się do takich właściwości

 

Opinia GIS – wnioski

  • Opinia IRiPZ zaakceptowana przez GIS stwierdza, iż miód naturalny ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka
  • Zgodnie ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, nie można przypisywać produktom żywnościowym właściwości zapobiegania chorobom lub ich leczenia
  • Mimo tego, że opinia została przyjęta przez GIS, nie można w kampanii wykorzystać twierdzeń w niej zawartych
  • Ostateczne stanowisko GIS stwierdza, że w kampaniach finansowanych przez UE nie można komunikować walorów zdrowotnych produktów rolnych
  • Agencja odstąpiła od dalszych działań w tym zakresie

 

III kwartał 1 roku (II kwartał 2008)

 

Zrealizowane działania

  • Kontynuacja kampanii reklamowej w prasie
  • Działania media relations:
    • Podjęcie współpracy z ekspertami kampanii:
      • Marta Gessler – restauratorka, właścicielka Qchni Artystycznej, autorka wielu książek i publikacji kulinarnych, wielbicielka miodu
      • Dr Maria Noszczyk – specjalista dermatologii estetycznej, ekspert antiage’ingu
    • Rozmowy z mediami i aranżowanie wystąpień obu ekspertów w kontekście wykorzystania miodu (w kuchni, w diecie i dla urody)
    • Stworzenie i dystrybucja do mediów 4 informacji prasowych
  • Aktualizacja oraz pozycjonowanie strony internetowej kampanii

Emisja spotu reklamowego w sklepach sieci E. Leclerc

 

Kampania w sieci E. Leclerc

  • POSTV- wykorzystanie ekranów TV bezpośrednio w punktach sprzedaży (31.03 – 27.04.2008)
    • Na ekranach spot 15’’ promujący kampanię w trzech sklepach – Lublin, Kielce, Warszawa
    • Promocja bezpłatna przez okres 4 tygodni

Podjęcie współpracy z ekspertami

  • Marta Gessler
    • Publikacja w „Wysokich Obcasach”
      felietonu na temat miodu
    • Publikacja w „InStyle” (8 stron)
    • Publikacja w magazynie „Kuchnia”
      (przepis na miodowy drink, cała strona)
    • Występ w programie TVP
      „Alchemia Zdrowia i Urody”
    • Dr Maria Noszczyk
    • Publikacja w magazynie „Shape”
    • Występ w programie „Alchemia Zdrowia i Urody”

Publikacje ekspertów kampanii

Informacje prasowe

  • Informacja prasowa dla mediów kulinarnych
    • Miodowe smaki wiosny i lata”
  • Informacja prasowa do mediów urodowych
    • Domowe miodowe SPA”
  • Informacja prasowa z propozycjami wykorzystania miodu do przygotowania nalewek
    • Nalewki miodowe”
    • Informacja prasowa dla mediów urodowych / poradnikowych –
    • Dr Noszczyk poleca”

 

Publikacje

  • Od 1 kwietnia do 30 czerwca 2008 roku ukazały się 174 publikacje i emisje na temat kampanii „Życie miodem słodzone” lub nią inspirowanych (wg monitoringu mediów IMM):
    • 139 publikacje w prasie
    • 35 publikacji w Internecie
  • Ze względu na koszty przekraczające założenia budżetowe, zostało wyłączone monitorowanie radia i telewizji

 

Przykłady publikacji

Aktualizacja serwisu www.zyciemiodemslodzone.info

  • 23 września 2008 r.
  • 3 września 2008 r.
  • 18 lipca 2008 r.
  • 1 lipca 2008 r.
  • 19 czerwca 2008 r.
  • 16 maja 2008 r.
  • 25 kwietnia 2008 r.
  • 8 kwietnia 2008 r.
  • 21 marca 2008 r.
  • 29 lutego 2008 r.
  • 26 lutego 2008 r.
  • 22 lutego 2008 r.
  • 20 lutego 2008 r.
  • 18 lutego 2008 r.
  • 6 lutego 2008 r.

 

IV kwartał 1 roku (III kwartał 2008)

 

Weryfikacja założeń

  • W trakcie trwania 1 roku kampanii kurs wymiany Euro drastycznie spadł, co spowodowało znaczące uszczuplenie budżetu w złotówkach.
  • W związku z tym SPZ podjął decyzję o ograniczeniu zaplanowanych w IV kwartale 1 roku działań do niezbędnego minimum.
  • Badania zaplanowane na IV kwartał (pomiar wyników) nie zostały zrealizowane z uwagi na bezcelowość ich przeprowadzenia w obliczu znacznego ograniczenia działań.

 

Zrealizowane działania

  • Działania realizowane w IV kwartale (wynikające z wcześniejszych zobowiązań finansowych podjętych z podwykonawcami):
    • Kontynuacja współpracy z ekspertami kampanii – kolejne publikacje z tej pracy wynikające ukażą się w II roku kampanii – do końca 2008
    • Aktualizacja i pozycjonowanie strony www.zyciemiodemslodzone.info, w tym aktualizacja press-roomu, nowości na stronie etc.
    • Stworzenie i dystrybucja 1 informacji prasowej
    • Dokumentacja – monitorowanie mediów przez Instytut Monitorowania Mediów
    • Dodruk i dystrybucja 5000 plakatów w formacie B2
    • Zaprojektowanie i druk plakietki reklamowej (600 000 szt.) popierającej kampanię
    • Dodatkowe (bezpłatne) działania:
    • Prezentacja kampanii na „Przeglądzie Reklamy społecznej”
      • 28 czerwca 2008 – Gdańsk
      • 13 września 2008 – Warszawa

 

Informacje prasowe

  • Informacje prasowa
    z propozycjami wykorzystania
    w okresie letnim

Miodowy zawrót głowy

 

Przegląd reklamy społecznej

  • Prezentacja spotu telewizyjnego „Pszczeli jak złoto” (30”)
  • Opis kampanii „Życie miodem słodzone”
    w materiałach informacyjnych Przeglądu

 

Publikacje

  • Od 1 lipca do 31 sierpnia 2008 roku ukazały się 124 publikacje i emisje na temat kampanii „Życie miodem słodzone” lub nią inspirowanych (wg monitoringu mediów IMM):
    • 83 publikacje w prasie
    • 41 publikacji w Internecie
  • Ze względu na koszty wyłączony został monitoring radia i telewizji
  • Od 1 września 2008 monitorowanie mediów zostało całkowicie wstrzymane.

 

Budżet 1 roku kampanii

2 rok kampanii -od 8 października 2008

  • Budżet działań w drugim roku kampanii wynosi 239.863,56 Euro, co w złotówkach wg przyjętego prawdopodobnego kursu 3,1 na październik 2008 dało nam kwotę 743.577 zł netto (działania ogółem) – czyli ponad 400 tys. zł netto mniej niż w pierwszym roku kampanii.
  • Naszym zdaniem budżet II roku kampanii był niewystarczający, aby rozciągnąć wszystkie działania na 12 miesięcy, tym bardziej, że ich trzonem miała być ogólnopolska kampania promocyjna w mediach:
    • Ostatni kwartał roku to najwyższe ceny w stacjach TV przy nasilonej aktywności reklamodawców (ogromny szum medialny z uwagi na okres przedświątecznych zakupów)
    • Sztuczne rozciąganie kampanii medialnej na długi okres czasu spowoduje, że jest ona nieefektywna i słabo widoczna

W związku z powyższym w tym momencie postanowiliśmy:

  • Skoncentrować działania reklamowe w II roku na przestrzeni maksimum 2 kwartałów okresu zimowego (kluczowy okres sprzedaży miodu)
  • W działaniach reklamowych planowano wykorzystać dotychczas stworzoną kreację (spot TV, reklama prasowa) – kreacja i produkcja nowego filmu nie miała żadnego uzasadnienie budżetowego
  • Powyższe założenia oznaczały kontynuację dotychczasowej strategii komunikacji:
    • targetowanie kampanii do tej samej grupy docelowej
    • ten sam przekaz kampanii
  • W pierwotnym planie dwuletniej kampanii zakładaliśmy, że w drugim roku część działań zostanie poświęcona na dotarcie do młodego konsumenta – nastolatków i młodzieży.
  • Zgodnie z tym założeniem, planowaliśmy działania w obszarze mediów on-line (kampania w internecie, połączona z interaktywną grą i konkursami)
  • Przy zmniejszonym budżecie w PLN oraz po podwyżce cen w TV poprowadzenie kampanii dwutorowo – w TV do szerokiej grupy docelowej (kobiety 25+) oraz w internecie do młodzieży byłoby skuteczne gdyż nie osiągniemy w ten sposób pożądanej widoczności ani w TV, ani w internecie.
  • Z powyższych względów ostatecznie postanowiono, aby kampania reklamowa w mediach była kontynuacją dotychczasowych działań pod względem doboru grupy docelowej i narzędzi.

 

Cele i grupa docelowa kampanii w II roku

CELE:

  • Edukowanie konsumentów na temat znaczenia miodu w racjonalnej diecie oraz różnorodności jego zastosowań
    • wartości smakowych i odżywczych miodu
    • odmian miodu i ich walorów
    • Upowszechnienie spożycia miodu w Polsce – wprowadzenie miodu do codziennej diety Polaków

GRUPA DOCELOWA:

  • decydujący o zakupie produktów spożywczych w gospodarstwach domowych: kobiety 25 +

 

Przekaz kampanii – taki sam jak w pierwszym roku kampanii

Poznaj się na naturalnym miodzie prosto od naszych pszczół i codziennie

osładzaj nim życie

Działania w II roku kampanii
Start

  • Zaproponowaliśmy, aby na starcie drugiego roku kampanii przeprowadzić proste badanie na temat postrzegania i wykorzystania miodu przez Polaków oraz wzorców konsumpcji (badanie typu Omnibus lub Omnimas realizowane z budżetu przeznaczonego na pomiar wyników).
  • Wyniki badania mają być punktem zaczepienia do ogłoszenia drugiego etapu działań promocyjnych kampanii „Życie miodem słodzone” – badania i II etap komunikujemy do mediów (informacja prasowa skierowana do mediów ogólnopolskich i regionalnych).

 

Działania w II roku kampanii
Kampania w mediach

  • Uznaliśmy iż trzonem kampanii reklamowej II roku w mediach będzie telewizja – a celem tej kampanii w TV jest maksymalizacja zasięgu dotarcia z przekazem kampanii do grupy docelowej.
  • Realizacja maksymalnego zasięgu wymaga użycia miksu stacji ogólnopolskich (TVP, Polsat, TVN) z ewentualnym wsparciem stacji niszowych i regionalnych.
  • Planując kampanię TV musielismy wziąć pod uwagę 2 zasadnicze kwestie:
    • Kampania przed Świętami – wzmożone zainteresowanie miodem (zakupy świąteczne), ale czas reklamowy droższy o 50% i duży szum reklamowy – konieczność zaplanowania silniejszej kampanii, aby się przebić z przekazem
    • Kampania po Nowym Roku (styczeń, luty, marzec) – tańsze media z uwagi na sezon ogórkowy, ale i mniejsza chęć i siła nabywcza konsumentów
    • Przygotowaliśmy plany Medowie, które odzwierciedlają oba podejścia
  • W efekcie przeprowadzonej analizy podjęliśmy decyzje o realizacji kampanii TV w dwóch etapach , – na przełomie listopada i grudnia 2008r. oraz lutego i marca 2009r.
  • Rozpoczęliśmy kampanię w listopadzie emisją spotu TV na platformie Polsatu w TV Biznes, TV News, Polsat Cafe i Polsat 2 – czas trwania od 15 listopada do 15 grudnia – 450 emisji, koszt 65.688 zł.
  • Druga część kampanii w stacjach TV została zaplanowana po Nowym Roku:
    • Czas trwania 23.02.2009 – 8.03.2009 (dwa tygodnie)
    • Miks TVP 1 i 2, Polsat, TVN plus wsparcie w stacjach niszowych i regionalnych
    • Realizowany bardzo wysoki zasięg i częstotliwość kampanii w grupie docelowej:
      • Co najmniej 1 kontakt z reklamą – 81% grupy docelowej
      • Co najmniej 2 kontakty z reklamą – 70% grupy docelowej
      • Co najmniej 3 kontakty z reklamą – 61% grupy docelowej
      • Średni OTS (ilość kontaktów) – 5,8
  • Budżet kampanii w tym przypadku to 433.100 zł.

 

  • Przyjęte rozwiązanie realizowania kampanii TV jest najlepsze ponieważ:
    • Kampania jest najmocniejsza pod względem parametrów medialnych
    • Realizowana przez dłuższy okres czasu (ponad miesiąc)
    • Zaznaczamy istnienie naszej reklamy w okresie przedświątecznym jednak unikamy szumu medialnego w okresie największego natłoku przekazów reklamowych
    • Budżet medialny zostaje wydatkowany w sposób dużo bardziej efektywny
    • Kampania będzie zdecydowanie lepiej widoczna i lepiej zapamiętana przez konsumenta

 

Inne działania promocyjne (media, BTL, PR)

  • I kwartał II roku (3 kwartał 2008):
    • start kampanii – informacja prasowa (wyniki badania Omnibus plus start II etapu kampanii)
    • advertoriale w prasie kulinarnej i poradnikowej (małe formaty, wybrane tytuły poradnikowe)
    • dystrybucja do mediów kulinarnych i sekcji kulinarnych informacji prasowej na temat różnych odmian miodu do wykorzystania w kuchni świątecznej (konsultacja z Martą Gessler) – media wyraziły zapotrzebowanie na tego rodzaju informacje!
    • Bieżące: aktualizacja treści na www.zyciemiodemslodzone.info, monitoring mediów (dokumentacja), bieżące relacje z mediami

 

  • II kwartał II roku (1 kwartał 2009)
    • Advertoriale w prasie kulinarnej i poradnikowej
    • Wykonanie badań podsumowujących kampanię (badania zauważalności kampanii, stopień zrozumienia przekazu) – realizowane z budżetu media relations
    • Dodruk plakatów do sklepów (5 tys. szt. dystrybucja w ramach środków i sił członków SPZ)
    • Podsumowanie kampanii:
      • Konferencja prasowa z podsumowaniem kluczowych działań, badań, wyników sprzedaży
      • Dystrybucja informacji prasowej z podsumowaniem kampanii reklamowej do mediów ogólnopolskich i regionalnych, follow-up
    • Bieżące: aktualizacja treści na www.zyciemiodemslodzone.info , monitoring mediów (dokumentacja), bieżące relacje z mediami

 

  • III kwartał II roku (2 kwartał 2009)
    • Bieżące relacje z mediami
    • Dodruk nastepnej partii plakatów – 5 tys. szt, dystrybucja w ramach sił i środków członków SPZ
    • Aktualizacja treści na stronie www.zyciemiodemslodzone.info
    • Monitoring publikacji mediowych realizowany przez Instytut Monitorowania Mediów (dokumentacja)
    • Zagospodarowanie niewykorzystanych środków

 

 

Budżet 2 rok

Mamy nadzieję, że przekazane informacje świadczą o ogromie działań jakie zostały do chwili obecnej zrealizowane.

Idea promocji jest prosta chcemy aby miód był produktem codziennej diety, codziennego spożycia aby jak największa rzesza społeczeństwa dowiedziała się o jego walorach zdrowotnych i aby poszczególne typy i gatunki miodów były dostrzegane przez przeciętnego konsumenta, działania nasze dążą w kierunku zwiększenia sprzedaży tego produktu a co w rzeczywistości ma się przełożyć na wynik finansowy każdego pszczelarza.

Jesteśmy przekonani, że o wiele więcej można byłoby zdziałać o ile kampanie takie jak ta realizowane byłyby przy współudziale finansowym wszystkich pszczelarzy a nie tylko paru zapaleńców dlatego zapraszamy do współpracy i zachęcamy do wspierania tej kampanii.

ŻYCIE MIODEM SŁODZONE nr konta 06 1500 1298 1212 9004 1224 0000.

Wice prezes Piotr Mrówka Pęcak Zbigniew

-główny koordynator kampanii Prezes Stowarzyszenia Pszczelarzy

Zawodowych

Be Sociable, Share!